Marlieke Elsendoorn en Gaëlle Boisset winnaars Van Melsenprijs
Bericht geplaatst op: 27-3-2015

Het profielwerkstuk van Marlieke Elsendoorn en Gaëlle Boisset (klas 6) was zo'n goed onderzoek, dat de twee dames al eerder een nominatie in de wacht hadden gesleept voor de Van Melsenprijs. Deze prijs, genoemd naar prof. Van Melsen (1912-1994), die natuurfilosoof, wetenschapper en oud-rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit) was, wordt elk jaar uitgereikt aan leerlingen die op het gebied van eigen experimenteel onderzoek een bijzondere prestatie hebben geleverd. Vrijdag 27 maart vond op de Radboud Universiteit de uitreiking van deze prijs plaats.

Het onderzoek van Marlieke en Gaëlle, met als hoofdvraag "Is humane entomofagie de toekomst?", ging over het eten van insecten. Zij hebben onderzocht wat de voedingswaarde van sprinkhanen en meelwormen is en hebben dat vergeleken met dat van runds- en varkensvlees. Ze namen tevens een enquête af onder Beekvlietleerlingen en keken of het eten van insecten voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn en de economie. Het antwoord op hun hoofdvraag was heel duidelijk: "JA!".
Al met een al leverden ze na erg hard werken een heel volledig en goed opgebouwd werkstuk af.

Uit de vijfenveertig ingezonden profielwerkstukken waren er uiteindelijk tien genomineerd voor de eindronde. De genomineerden mochten op 27 maart hun onderzoek nader toelichten aan de jury, aan ouders, docenten en studenten. Gaëlle en Marlieke serveerden net als bij de presentatieavond op Beekvliet sprinkhanen met een dipsausje en zelfgebakken mini-meelworm-cupcakejes: terwijl hun toehoorders vol smaak in de snacks beten, vertelden de dames enthousiast over hun onderzoek.

Marlieke en Gaëlle bleken na de presentaties het best te hebben gepresteerd, zowel volgens het oordeel van de jury als van het aanwezige publiek: ze wonnen namelijk zowel de eerste prijs van de jury èn de publieksprijs!

Ze hebben ieder een mooi geldbedrag gewonnen en mogen van 18 t/m 25 april hun werkstuk presenteren op de International Conference for Young Scientists in Izmir, Turkije! Aan deze conferentie nemen ruim 250 leerlingen van over de hele wereld deel. Het zal een heel mooie ervaring zijn voor de meiden! Wat zijn we trots op deze kanjers!