U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Geert WINT sterrenkundeolympiade, Anouk 4e
Bericht geplaatst op: 27-6-2015


Van 24 t/m 26 juni volgden de 15 beste leerlingen van Nederland – geselecteerd op basis van voorronde-opgaven die ze hadden gemaakt en ingestuurd – aan de Radboud Universiteit Nijmegen colleges over sterrenkundige onderwerpen, uiteraard afgewisseld met een ontspanningsprogramma. Beekvliet was met twee finalisten, Anouk Maurix (5D) en Geert Schulpen (5C), zeer goed vertegenwoordigd. Op basis van de afsluitende toets werden vrijdag 26 juni de prijzen verdeeld. Anouk is gedeeld 4e geworden, een uitstekende prestatie! En Geert, Geert won de eerste prijs! Na zijn derde plaats twee weken geleden bij de finale van de scheikundeolympiade, die hem in juli een reis naar Azerbeidzjan opleverde, betekent deze schitterende overwinning dat Geert in het najaar nogmaals op pad mag. Want wat is de prijs voor de winnaar van de sterrenkundeolympiade? De website van de olympiade meldt daarover:
 
“De winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2015 wordt uitgenodigd om samen met een sterrenkundige te gaan waarnemen op een van de professionele telescopen op La Palma, een van de Canarische eilanden: de Isaac Newton Telescope (INT), de William Herschel Telescope (WHT) of de Mercator Telescope (MERCATOR). Om de invloed van de atmosfeer te verminderen worden telescopen doorgaans op grote hoogtes neergezet. Hoe hoger het is, hoe minder atmosfeer je boven je hoofd hebt. Daarom zijn telescopen vaak te vinden op exotische plaatsen zoals Hawaii, Chili en ook op de Canarische eilanden. Het doen van waarnemingen is geen simpele klus. De waarnemingen zelf nemen maar een paar dagen in beslag, maar met het onderzoeken van de gemeten data kunnen een hoop mensen maanden zoet zijn. De winnaar van de Sterrenkunde Olympiade krijgt de kans om deel uit te maken van dergelijk professioneel onderzoek.”
 
Wat kunnen we anders zeggen dan dat we – wederom, nog steeds – enorm trots zijn: op de uitstekende prestatie van Anouk en natuurlijk op de geweldige overwinning van Geert!


Terug