U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Econasium: excursie naar De Nederlandsche Bank
Bericht geplaatst op: 6-12-2015


Maandag 7 december gingen onze leerlingen van het Econasium naar De Nederlandsche Bank (DNB) te Amsterdam. Ze maakten tijdens de excursie kennis met de taken en de werkwijze van DNB. Floris van Lier (5D) blikt terug op wat hij beschouwt als "het leukste Econasiumuitstapje tot nu toe!"


"Op maandag 7 december zijn wij met deze klas naar De Nederlandsche Bank geweest. DNB heeft een aantal taken waaronder het op peil houden van de inflatie (zorgen voor prijsstabiliteit), zorgen dat mensen kunnen betalen als ze dat willen en het houden van toezicht om ervoor te zorgen dat financiële instellingen genoeg geld hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. We kregen een rondleiding door het bezoekerscentrum aan de hand van verschillende spellen. Deze spellen hadden allemaal te maken met de taken van DNB. Wij stonden als het ware in de schoenen van DNB en moesten de belangrijke beslissingen nemen die zij dagelijks moeten nemen. Met de spellen kon je dan punten verdienen en degene met de meeste punten kreeg dan een prijs. We moesten bijvoorbeeld op verschillende momenten waarop er iets mis was in de economie bepalen wat de beste beslissing was om de inflatie op peil te houden, door bijvoorbeeld de rente te verhogen of te verlagen. Op deze manier zijn we dus de hele middag op een leuke manier met de economie bezig geweest. 

Ik vond dit het leukste uitstapje van het Econasium tot nu toe. Het was namelijk heel interessant om te zien hoe alles werkt in zo’n grote overheidsinstelling."

Terug