U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

LOB-project De Essche Stroom
Bericht geplaatst op: 18-1-2017


De derdeklassers van Gymnasium Beekvliet hebben een bijzondere week achter de rug. Van maandag t/m donderdag hebben zij zich beziggehouden met de Essche Stroom. Dit riviertje kan bij extreem hoogwater leiden tot ernstige overstromingen, zoals in 1995. Ter voorkoming hiervan werkt Royal Haskoning DHV aan herinrichting van de omgeving. Leerlingen verdiepten zich in het kader van loopbaanoriëntatie (LOB) in de gevolgen hiervan voor hun interessegebied.

‘En je kunt ons volgen op Snapchat voor meer info,’ besluit Juultje Timmermans haar verhaal. Ze heeft zojuist samen met haar teamgenoot Rosemarie van de Ven een korte posterpresentatie gegeven over haar expertisegebied ‘Communicatie’. Het team heeft onderzocht hoe jongeren betrokken kunnen worden bij de herinrichting van het gebied rondom de Essche Stroom, en dat is vooral door gebruik van social media, luidt hun conclusie.

Het publiek bestaat uit vier leerlingen uit de expertisegroepen ‘Bodemtechnologie’, ‘Geografie’, ‘Archeologie’ en ‘Gezondheid’, die informatie verzamelen om straks met hun eigen team te delen. Elke expertgroep heeft de afgelopen dagen zoveel mogelijk kennis opgedaan door een bezoek aan de Essche Stroom en door aanwezigheid van deskundigen op school van Royal Haskoning DHV en Waterschap De Dommel.

Er wordt nog ijverig gepend terwijl Rosemarie een Snapchatfilmpje met weetjes over de Essche Stroom laat zien. Dan gaat er een fluitsignaal en stuiven de leerlingen naar het volgende lokaal voor een presentatie van een andere expertise: ‘Economie’. Zijn de aanpassingen de investeringen eigenlijk wel waard?

‘Speeddaten noemen we dit, maar dan met 175 derdeklassers’, legt Muriël de Mönnink uit, één van de organisatoren van de projectweek op Gymnasium Beekvliet. Haar collega Mechelien Peters Rit staat er – tussen het fluiten door – zichtbaar van te genieten. ‘Bij veel banen is het normaal dat je als expert samen met andere experts aan een project werkt. Iedereen geeft dan zijn of haar eigen inbreng en samen breng je het project tot een goed eind.’ Collega Hanneke Peperkamp: ‘Zo krijgen de leerlingen een beeld van de beroepspraktijk, leren ze van elkaar en het is nog ontzettend leuk ook.’

De uitwisseling van informatie wordt voortgezet op dag drie en vier, waarin de leerlingen nieuwe teams vormen van vijf leerlingen, met elk een andere expertise. Ieder team schrijft een gezamenlijk advies – in Nederlands én Engels – over de herinrichting van de Essche Stroom. Ze presenteren deze conclusie aan een jury, bestaande uit specialisten van o.a. Royal Haskoning DHV en het Waterschap.

In discussies tussen leerlingen valt het gemak op waarmee vaktermen als meanderen, verkaveling, conus en waterhuishouding over tafel vliegen. Wat vinden leerlingen zelf leerzaam aan deze week? Victor Roubos: ‘Je verdiept je in dingen waar je je normaal niet in verdiept. Ik wist bijvoorbeeld niet dat een overstroming zo duur zou zijn: wel 1,5 miljoen euro aan herstelkosten.’ Rebecca Beijk: ‘Ik heb vooral geleerd om te presenteren zonder extreem zenuwachtig te zijn!’


Terug