Elektra
Bericht geplaatst op: 16-3-2014

Afgelopen donderdagavond bezochten de vijfdeklassers met Grieks in hun pakket in de Rotterdamse schouwburg de voorstelling Elektra, gespeeld door Het Nationale Toneel. Het origineel van Sophokles had het hele tweede trimester centraal gestaan in de lessen Grieks en een bezoek aan deze voorstelling was dan ook een perfecte afsluiter van de lesstof.

Na een rondrit over de Kop van Zuid met haar bijzondere architectuur en een bezoekje aan het nieuwe Centraal Station kreeg de groep wat vrije tijd om ergens voorafgaand aan de voorstelling wat te eten en zelf wat rond te kijken in het centrum.

Centrale vraag in het stuk was (en is) hoe een kind verder moet leven nadat hem een grote ramp is overkomen. Klytaimnestra doodde haar man Agamemnon en deelt nu het voormalig huwelijksbed met haar minaar Aigisthos. Hoe moeten haar kinderen Elektra, Chrysothemis en Orestes met deze misdaad van hun moeder omgaan: zijn ze loyaal aan hun vader, en moeten ze de moord wreken door hun moeder te doden? Of laten ze het verleden rusten?

Dat de leerlingen gegrepen waren door het stuk, bleek wel na afloop van de voorstelling: nog voordat de leerlingen de zaal hadden verlaten barstte onder de vijfdeklassers de vergelijking los tussen deze indrukwekkende bewerking van Hugo van Hofmannsthal en het origineel van Sophokles.

Zelf een bezoek brengen aan de voorstelling? Kijk op www.nationaletoneel.nl/Elektra.