U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Beekvliet neemt deel aan European + Programme
Bericht geplaatst op: 12-12-2015


Samen met drie partnerscholen uit het Schotse Edinburgh, het Zweedse Huskvarna en het Duitse Schwanewede neemt Beekvliet dit en komend schooljaar deel aan het Erasmus + Programme van de Europese Unie (voorheen Comenius Project). Het project met de naam "The Employment Guarantee: A European Challenge" bestaat uit vier bijeenkomsten in twee schooljaren, elk gehouden op één van de partnerscholen. Het doel van het project, dat gefinacierd wordt vanuit de Europese Unie, is om middelbare scholieren uit Europa te laten ontdekken wat de mogelijkheden zijn om later een vervolgopleiding of werkplek over de grens te vinden. Daartoe bezoeken ze tijdens het project bedrijven en universiteiten in elk van de vier deelnemende landen. Bij elk van de bezochte instellingen staat de vraag centraal wat de instellingen van buitenlandse studenten of werknemers aan capaciteiten en vaardigheden precies verwachten, wat men allemaal moet doen en regelen voordat men in het buitenland een aanstelling kan krijgen en wat de (loopbaan)mogelijkheden zijn. 

De partnerscholen tijdens dit project zijn:
KGS Waldschule Schwanewede uit Schwanewede, Duitsland (1e bijeenkomst, december 2015)
Sandagymnasiet uit Huskvarna, Zweden (2e bijeenkomst, februari 2016)
- Gymnasium Beekvliet uit Sint-Michielsgestel, Nederland (3e bijeenkomst, november 2016)
Trinity Academy uit Edinburgh, Schotland (4e bijeenkomst, maart 2017)

De partnerscholen vaardigen per bijeenkomst steeds tien leerlingen af, waardoor aan elke bijeenkomst steeds veertig leerlingen deelnemen. Bij elke bijeenkomst worden zij verdeeld in vijf groepen met steeds twee leerlingen per land. Elke groep krijgt een universiteit of bedrijf toegewezen om aan een onderzoek te onderwerpen, zodat er in elk land vijf instellingen onder de loep worden genomen. Voorafgaand aan het bezoek hebben alle deelnemende leerlingen thuis al de nodige voorbereidingen gedaan. Ter plekke is er tijd om met de groep de voorbereiding aan te scherpen, de instelling te bezoeken en de gevonden resultaten uit te werken in een mooie presentatievorm. Na de vier bijeenkomsten (in maart 2017 zal de laatste in Edinburgh zijn) worden alle resultaten uitgewisseld en stelt elke deelnemende school in het voorjaar van 2017 een informatiemarkt samen waarbij de leerlingen alle in totaal twintig bezochte instellingen presenteren aan leerlingen van de eigen school en scholen uit de regio, ouders en andere belangstellenden. 


Op dinsdag 8 december vertrokken tien Beekvlieters uit klas 4 naar Schwanewede, een plaatsje in de buurt van Bremen, voor de eerste van de vier bijeenkomsten. Naast bezoek aan vier bedrijven en een universiteit in de regio stonden ook workshops over relevante thema’s op het programma, bijvoorbeeld over projectmanagement en eTwinning, een Europees communicatienetwerk tussen scholen. Natuurlijk was er ook ruimte voor ontspanning en elkaar leren kennen. Om de Europese samenwerkingsgedachte meteen terug te laten komen en elkaars kwaliteiten te leren kennen, bouwden de leerlingen in hun groepjes bijvoorbeeld gingerbread-huisjes. Maandag 14 december komt het tiental weer met een hoop ervaringen rijker weer thuis. De lokale pers in Duitsland besteedde al aandacht aan het project in een mooi artikel. De deelnemers zijn Koert Aardema (4C), Maarten Bolscher (4A), Vincent van Eijk (4C), Emma Essink (4C), Puck Groote Schaarsberg (4B), Maaike Jansen Venneboer (4C), Michiel van Lier (4C), Madieke van Oosterhout (4A), Hella van Stokkom (4C) en Ganderd Verhoeven (4D). Tien andere Beekvlieters zullen in februari afreizen naar Zweden.Terug