Social Media in klas 2
Bericht geplaatst op: 24-10-2013

Dinsdag 22-10 verzorgde mevrouw Solange Jacobsen (Mijn Kind Online) voor alle tweede klassen een zeer interessante lezing over Social Media. Er werd door de leerlingen volop gediscussieerd, bijvoorbeeld over of we echt luisteren naar de tv en kijken naar muziek (!).

Centraal stond de vraag welke grenzen er zijn wanneer je gebruik maakt van de Social Media. Onder andere deze vragen kwamen aan bod:

- Wanneer ga je op de sociale media en internet grenzen over - grenzen van jezelf of van de maatschappij?
- Wanneer ben je eigenlijk al strafbaar bezig op internet? Is voor de lol een nepprofiel over iemand aanmaken echt een grapje, of valt dat in het Wetboek van Strafrecht al onder 'Laster'? En hoe hoog zijn die straffen eigenlijk?
- Waarmee betaal je voor gratis apps zoals 'De Zaklamp', een what's app-berichtje of een likeje op een facebookpagina?
- Hoe kun je nare ervaringen voorkomen op virtuele werelden als hubbahotel?
- Hoeveel informatie laat je eigenlijk achter op internet, zonder dat je het zelf merkt? En hoe gemakkelijk kunnen vreemden aan de hand van je facebook- of twitteraccount achter persoonlijke gegevens komen zoals je geboortedata, foto's, adresgegevens...
- Loop je eigenlijk ook risico in de echte wereld als je sociale media gebruikt?

Hoewel er veel gelachen werd om herkenbare situaties, vielen de leerlingen ook stil bij de indrukwekkende voorbeelden van mevrouw Jacobsen. Is die foto die wordt doorgestuurd nog net zo grappig als het jouw foto was die werd rondgestuurd? Over een aantal zaken hadden de leerlingen nog nooit nagedacht.

's Avonds op de ouderavond voor klas 2 hield mevrouw Jacobsen voor alle aanwezige ouders nogmaals haar lezing. Ook de ouders waren onder de indruk. Zo vertelde een vader na afloop: "Ik ben vaak bezig op mijn smartphone, maar dat ik een gratis app betaal door mijn gegevens achter te laten bij de makers van die app, die zij dan kunnen doorverkopen, dat wist ik niet!"

We denken dat de lezingen van Mevrouw Jacobsen veel stof tot nadenken hebben gegeven. Er zal vast hier en daar aan de keukentafel over worden nagepraat!

We danken dan ook mevrouw Jacobsen voor het delen van haar expertise, en de ouderraad voor het nemen van dit initiatief!