Klas 1

Mentor en afdelingsleider
De leerlingen hebben in juni al kennisgemaakt met hun mentor en nieuwe klasgenoten. De mentor blijft in principe twee jaar bij de klas. De afdelingsleider van de brugklas is mw. Roefs.

Mw. Roefs:   e.roefs@gymnasiumbeekvliet.nl

Ouderavond
Op dinsdag 23 oktober 2018 vond de ouderavond voor klas 1 plaats.
- Presentatie van de rector, mw. Faassen
- Presentatie van mw. Roefs (afdelingsleider) en mw. Smits (studievaardigheden)

Brugklaskamp
De leerlingen gaan aan het begin van het schooljaar op kamp om elkaar goed te leren kennen. Het kamp vindt plaats op de Heesemanshoeve.

Huisbezoek
Het is traditie op Gymnasium Beekvliet dat de mentor, eventueel vergezeld van een vakdocent, op een avond in de eerste weken van het schooljaar een kort bezoek brengt aan de leerling en ouders thuis. Zo kan op een ontspannen en informele manier nader kennis gemaakt worden. De mentor neemt hiervoor contact op met de ouders.

Studievaardigheden
Huiswerk maken, toetsen leren, sporten, met vrienden afspreken: er is zoveel te doen in een week! Hoe zorg je nou dat je alles kunt doen zonder in de stress te raken? Aan de hand van de methode 'Tumult in de brugklas' leren de eersteklassers tijdens het mentoruur en het studievaardighedenuur* onder andere hun agenda te gebruiken, een planning te maken, diverse leerstrategieën en informatievaardigheden, presenteren en samenvatten. Kijkt u vooral ook als ouder de methode in, want het staat vol met bruikbare tips.
* Tot de kerst volgen de leerlingen 1 uur les in studievaardigheden en 2 uur Frans. Na de kerst vervalt de studievaardighedenles en krijgen de leerlingen 3 uur Frans in de week. Het aparte mentoruur blijft na de kerst uiteraard gewoon op het rooster staan.

Sommige ouders vinden het moeilijk om hun kind te helpen bij Grieks; vanwege het alfabet is het bijvoorbeeld lastig uw kind te overhoren wanneer er Griekse woordjes geleerd moeten worden. Kijkt u eens bij tips voor ouders hoe u uw kind kunt helpen bij het leren van woordjes. Op internet zijn er tevens programma's waarmee uw kind zichzelf kan overhoren: woordjesleren.nl, wrts, teach2000 en memrise zijn bekende hulpmiddelen. Hulp van ouders bij het overhoren verdient echter altijd de voorkeur (al was het maar omdat u strenger bent dan de computer).

Proefwerkuur

Alle brugklassen hebben één uur per week een vast proefwerkuur, waarop de proefwerken worden afgenomen. Daarnaast is het mogelijk dat de leerlingen op andere dagen in een vakles een toets (proefwerk of overhoring) krijgen. De proefwerkstof wordt uiterlijk een week van te voren opgegeven. Uiteraard kan het huiswerk (onverwacht) overhoord worden. Tot aan de herfstvakantie wordt er niet lager gecijferd dan een 4.

Testen
De leerlingen krijgen in de eerste helft van het jaar verschillende testen. We screenen alle leerlingen op dyslexie en nemen een intelligentiestructuurtest (IST) af. Met die test bekijken we of een leerling in aanmerking komt voor het verbredingsprogramma. Daarnaast nemen we een schoolvragenlijst (SVL) af, waarbij we o.a. kijken of een leerling gebaat is bij faalangstreductietraining, sociale vaardigheidstraining en/of extra hulp bij het aanleren van studievaardigheden.

Brugklastoneel
De leerlingen volgen in de brugklas het vak drama. Leerlingen die het leuk vinden, kunnen vervolgens meedoen aan het brugklastoneel. De audities vinden meestal rond de herfstvakantie plaats. In de dramalessen krijgen de leerlingen meer informatie over hoe ze daaraan kunnen deelnemen.

Excursie met klas 5
Leerlingen uit klas 5, die aardrijkskunde volgen, organiseren voor de brugklas kleine excursies in de regio. Zo gaan er groepjes bijvoorbeeld naar de brandweer in Sint-Michielsgestel, de Sint Jan in Den Bosch of een varkensboerderij. De leerlingen uit klas 5 begeleiden de brugklassers en leiden hen ter plekke rond. De excursies zijn primair bedoeld als onderdeel van het examendossier van de leerlingen uit klas 5; hoeveel brugklassen elk jaar kunnen deelnemen hangt daarom af van het aantal vijfdeklassers dat aardrijkskunde volgt.

Xanten
Op de excursiedag in het voorjaar gaan alle brugklassen in de ochtend naar Xanten. In deze voormalige Romeinse kolonie net over de grens bij Nijmegen lopen de leerlingen aan de hand van een vragenlijst een route door het archeologische park, langs de haventempel, de herberg en de thermen; ze komen tijdens deze speurtocht meer te weten over het dagelijkse Romeinse leven in deze stad. Het bezoek aan het park wordt in de lessen Latijn voorbereid, en de op locatie opgedane kennis wordt in de proefwerkweek getoetst. In de middag is er tijd voor wat ontspanning.

Beekvlietstraat 4, 5271 SM Sint-Michielsgestel
Postbus 31, 5270 AA Sint-Michielsgestel